Columns > Nederlanders zijn chill

Nederlanders zijn chill

Als het om Instagram gaat, ben ik een lurker. Ik heb een account en als ik u was, zou ik me niet volgen. Ik geloof niet dat ik ooit iets heb geplaatst. Ik deel hartjes uit vanwege berichten van anderen. Ik volg mijn lokale politieke partij, gezins- en andere familieleden, een handjevol bekenden, De Speld en Imke Daniels.

Imke is een Duitse dame die, aldus haar profiel, is ‘ausgewandert’ – geëmigreerd. Ze woont in Nederland en vertelt Duitsers via haar account over Nederland en de Nederlanders. Doe als ik en volg Wieder.gluecklich. Die naam slaat op het feit dat Imke een poos vanwege een intens verdrietige reden niet gelukkig was, maar Imke is nu dus weer blij en een van de redenen is dat ze dol is op u en mij. Imke houdt van Nederlanders. Volg haar en hoor en lees hoe uw en mijn land en uw en mijn landgenoten worden bezien door de bril van een oosterbuur. Als u nu even niet gelukkig bent, Imke maakt u trots en dus wieder gluecklich.

Enkele dagen geleden vertelde ze dat Nederlanders slanker zijn dan de gemiddelde Duitser. Geen idee of het klopt, maar Imke denkt van wel en weet ook hoe het komt. Fietsen.

Het regende aan reacties op haar filmpje, opgenomen in de Hollandse duinen. Wat ik las, bezorgde me een compleet nieuw, fris en positief beeld over Nederland. Zo vertelt Magicstar1703 dat Nederlanders meer tevreden zijn dan Duitsers. ‘Stress veroorzaakt een hoog cortisolgehalte, wat leidt tot gewichtstoename. De Nederlanders zijn een heel chill en tevreden volk.’

Huh?

Schnuggi1309 denkt er precies zo over. ‘Ik denk dat de hele houding van de Nederlanders en de tevredenheid van hen veel verschil maken.’

Die_coriiiiinna: ‘Nederlanders zijn veel relaxter’. Ze voegt er aan toe dat gezonde groente en fruit in Nederland goedkoper zijn dan in Duitsland. Waarna anderen beginnen over wat we eten (meer groente, minder vlees en sowieso minder varkensvlees) en vooral hoe we eten. Zo vertelt wie_ohne_dich dat Duitsers eten om te eten en dat voor Nederlanders eten vooral ontmoeten is.

Wist ik allemaal niet.

 

Ik weet niet beter of in heel de wereld kunnen mensen zonder aankondiging vooraf aanschuiven bij een maaltijd en genieten dan van een warm samenzijn, behalve hier. En verder dacht ik toch echt dat hele continenten relaxter zijn dan de altijd gehaaste Nederlanders. En ja, we fietsen – maar dan toch vooral elektrisch.

Eigenlijk sluit alleen de reactie van _mariekepunkt_ aan bij het beeld dat ik zelf heb van mijn land en haar inwoners. Volgens Marieke zijn Nederlanders relatief slank omdat je hier op een verjaardag maar één stuk taart krijgt. ‘Het drijft mijn Duitse vader tot waanzin.’ Verderop lees ik dat in Duitsland de koektrommel op tafel blijft staan en dat iedereen mag graaien, maar dat elke gast in Nederland slechts één koekje bij de koffie krijgt.

Waar ben ik meer verrast over? Dat Nederland zo’n irreële, positieve reputatie heeft bij Duitsers of dat Duitsers zich ongans eten aan taart en koek?

(Tip voor mijn Nederlandse nichtje Charly die al jaren in Hamburg woont: doe als Imke en begin een Insta-account voor Nederlanders over hoe leuk Duitsland is en hoe relaxt de Duitsers. Begin met een filmpje over dat daar bij jullie een Geburtstag een All You Can Eat-festijn is. En hoe gezellig dat is.)