Columns > Het is gewoon een trucje

Het is gewoon een trucje

Gemeenten proberen van alles om afval beter te laten scheiden door inwoners. Of anders gezegd: om de hoeveelheid restafval te beperken. Eén van de instrumenten: maak restafval stervensduur. Vraag me niet of het eerlijk is, want wie een dikke portemonnee heeft, wordt minder streng gestraft dan wie weinig geld heeft. Maar het werkt.

In Horst aan de Maas moeten inwoners steeds een speciale zak kopen om hun restafval in te doen. Die zak is behoorlijk aan de prijs. Resultaat: de Horstenaren scheiden hun afval als de beste. Nergens anders in Nederland wordt zo weinig restafval aangeboden.

Het NOS Journaal bracht het nieuws en noemde het beleid in Horst ‘een trucje’. Daar heeft het NOS Journaal natuurlijk helemaal gelijk in. Ik stel voor dat de redactie nog meer mensen, bedrijven, regeringen en gebeurtenissen ontmaskert. Ik help ze graag.

 

Dat Max Verstappen zowat alles wint, daar heeft ie een trucje voor bedacht: hij rijdt gewoon harder dan de anderen. Zo kan ik het ook.

Dat de VVD bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer de meeste zetels in de wacht sleepte, is een trucje: ze haalden meer stemmen dan de andere partijen. Duh.

Dat Apple qua beurswaarde het grootste bedrijf ter wereld is, is ook al een trucje: de aandelen van die onderneming zijn gewoon meer waard dan die van andere bedrijven. Tssk.

Dat Amsterdam de hoofdstad van Nederland is, is een trucje. De andere steden zijn geen hoofdstad. Makkie.

Dat het NOS Journaal elke avond om acht uur op NPO 1 wordt uitgezonden: trucje. Er wordt op die zender namelijk geen ander programma uitgezonden.

Dat mensen teut worden van bier: trucje. Er zit namelijk alcohol in bier.

Dat Maastricht de meest zuidelijke provinciehoofdstad is van Nederland… Gek dat nog niemand die truc doorzag: de andere provinciehoofdsteden liggen noordelijker.

Dat The Rolling Stones ineens nieuws zijn, dat is een wel heel doorzichtige truc. Ze hebben gewoon een nieuwe plaat uitgebracht.

Dat Vincent van Gogh geen nieuwe schilderijen maakt, is een truc van jewelste. Hij is dood, moet u weten.

Echt mensen, we worden bedot waar we bijstaan. Gelukkig hebben we het NOS Journaal.