Columns > De oorlog en de fiets

De oorlog en de fiets

Eén van de cadeautjes die ik kreeg voor mijn verjaardag: aflevering 1 van De Oorlogskranten. En zo las ik vanavond het Avondblad van de Telegraaf van 10 mei 1940. De commentator van de krant wist wat zijn collega’s van Het Volk en De Nieuwe Rotterdamsche Courant – die zitten ook in het pakket – niet wisten: waarom de Duitsers Nederland binnenvielen. Komt ie: ‘Had Duitschland geaarzeld, dan werd er nu in het Roergebied Hollandsch gesproken en dat was voor vrije Duitschers ondraaglijk geweest’.

Keine Stecknadel (da’s Duits voor speld, vond ik op Vertaal.nu) zwischen zu bekommen.

Verder lees ik dat de ANWB adviseert niet te hard rijden, want dat kost extra brandstof en de banden slijten er ook nog eens van. De wilde zwijnen op Java dreigen uit te sterven, ‘doch niet door de jacht, zeggen de jagers’ en dan is er nog het verhaal van de gestolen fiets in Kortenhoef. En nee, daar kwam geen Duitse soldaat aan te pas.

 

Het gebeurde in de nacht van 8 op 9 mei. ‘De rijwielhersteller Van L. heeft de gewoonte ’s nachts te werken’, zo neemt de redacteur van De Telegraaf een aanloopje. Het wordt een spannend verhaal. Van L. ging in de donkerte van zijn woning naar zijn werkplaats, trok daar de deur open en stond oog in oog met een inbreker. Er werd gevochten, de slimme Van L. trok de boef in het licht om te zien met wie hij van doen had en ontdekte zo dat het een onbekende was. Dat schiet op.

Van L. voelde vervolgens ‘dat hij den man zou moeten loslaten’, wat hij dan ook maar deed. Weg was de inbreker. Waarna Van L. in het bezit was ‘van een geheel nieuw rijwiel dat hem niet toebehoorde’. Die fiets bleek door de inbreker even daarvoor gestolen uit een schuur, elders in het dorp. Met dank aan de rijksveldwacht en een speurhond die samen wisten te achterhalen waar het rijwiel vandaan kwam. Uit de schuur van de heer Schouten. Die schuur van Schouten was ‘volgens zijn gewoonte ook nu niet gesloten’.

De inbreker was op 10 mei, bij het verschijnen van het Avondblad, nog spoorloos. En dat terwijl ‘corpsen uit Hilversum, Bussum en andere Gooische gemeenten’ ontzettend naar de boef op zoek waren.

 

De krant is sindsdien enorm veranderd. Was op 10 mei 1940 de komst van Duitsers zo logisch als wat, ruim 75 jaar later zorgen andere buitenlanders volgens de krant voor ‘een plaag’. Dat u niet denkt dat ze daar bij de Telegraaf stil zijn blijven staan.