Bourgondisch
Erica Terpstra was acht jaar geleden ook al gekozen om Bourgondiër van het Jaar te worden. Ze liet de Bossche eretitel toen aan zich voorbij gaan, want net op dat moment besloot ze vijftig kilo af te vallen.
Een dunne Bourgondiër, dat kan natuurlijk niet.
Een Bourgondiër is een levensgenieter. Zo iemand staat ’s ochtends graag op, kijkt met een glimlach naar bloemen en merels in de tuin, haalt de schouders op voor hondenpoep, doet het werk dat gedaan moet worden fluitend, maakt tijd vrij voor vrienden en o ja – eet ook graag lekkere dingen.
Maar nu Terpstra Bourgondiër van het Jaar is geworden, is een Bourgondiër iemand die eet. Veel en vaak.
Terpstra was een paar jaar dun en dat was balen, want met maatje 40 word je geen Bourgondiër van het Jaar. Voor haar televisieprogramma’s trok ze de wereld over en kwam daarbij vooral in arme landen. En tjonge, wat kun je daar voor weinig geld veel eten zeg. ‘Ik kwam er al snel achter dat een dieet niet te combineren is met mijn werkzaamheden’, zei ze gisteren toen ze haar prijs of eretitel in ontvangst nam. Het comité deed er vast een dinerbon bij. Of twee. In ieder geval stond er een Bossche bol voor haar klaar.
Terpstra heeft hard voor haar eretitel gewerkt, ze genoot er maar liefst twintig kilo bij. Dat deed ze met Thais, Japans en Chinees. Maar ook met zuurkool, vertelt ze vandaag in de krant. En met wijn, maar dan wel dure. ‘Geen slobberwijntje alstublieft, daar houd ik niet van.’
Als winnares is Terpstra nu automatisch juryvoorzitter en mag ze al lunchend en dinerend met de andere juryleden bepalen wie volgend jaar Bourgondiër van het Jaar wordt. Op de shortlist zet ze vast Frank Evenblij (die met die bakkebaarden), Jack Wouterse (van de C1000-reclame en nog wat echt acteerwerk), Bas van Werven (presentator 1 Vandaag) en Marc van der Linden (weet alles van prinsjes en prinsesjes). Marc gaat het niet worden hoor. Daar kan nooit meer iemand aan tippen, en zou het vast afgelopen zijn met die verkiezing.
Of Terpstra moet even door buffelen, dan kan zij daarna het stokje weer overnemen.