Columns > PSV – Ajax: 3-0

PSV – Ajax: 3-0

Het viel me meteen op, nadat we onze auto hadden geparkeerd op ’t Eindje. Zo heet het parkeerterrein bij de Boschdijktunnel in het centrum van Eindhoven. Ik moest hoog nodig zomerse shirtjes en dus gingen we die kant op. En daar viel het me op: veel mannen en vrouwen hadden van die rood-witte PSV-voetbalshirtjes aan. En shawls met het logo van die club om hun nek.

‘Volgens mij voetbalt PSV vandaag thuis’, concludeerde ik. Mijn vrouw knikte. Zij dacht er precies zo over. Ons ontgaat niet veel.

 

‘Het zijn er best veel’, was mijn volgende conclusie – en daar was ook al geen speld tussen te krijgen. Het was rond twee uur, half drie en ik had wat shirtjes gevonden. We wandelden naar de volgende winkel en daar zag ik een mooi overhemd. Slimfit en dat past me eigenlijk niet meer, want buikje – maar ze hebben ook Slimfit in XL en zelfs XXL. ‘U kunt het best hebben’, zei de verkoopster. Veel meer heb ik niet nodig om overstag te gaan.

De verkoopster vertelde dat ze het helemaal niet erg vond dat ze vandaag moest werken. Ze zou vanavond op televisie wel zien of PSV landskampioen was geworden.

Landskampioen. Vandaag was het dus te doen. Daar in het stadion, dat vanuit deze winkelstraat te zien was. Vandaar die man met die fakkel even verderop. Vandaar dat gebral. Die blikjes bier.

 

Maar hé, die verkoopster wist misschien niet dat Max Verstappen in China strafseconden had gekregen en uiteindelijk vijfde was geworden. En dat Assad die chemische zooi al lang uit die twee fabrieken had weggehaald, nog voor de Amerikaanse kruisraketten daar insloegen. En zou ze wel weten wanneer het Eurovisie Songfestival plaats heeft? Wat blockchain inhoudt en wat Facebook nou precies heeft misdaan?

 

Ik heb het idee dat ik verdomd goed weet wat er allemaal gebeurt in de wereld. Of in ieder geval heb ik weet van de dingen die er toe doen. Op sociale media heb ik mensen om me heen verzameld met ongeveer dezelfde belangstelling als ik heb. Ze maken zich druk over lokale politiek, liggen in een deuk om Lubach en vertellen wanneer Dylan weer eens in Nederland komt. Ik mis niks. Ik ken elk hoekje van de bubbel waarin ik rondhang.

En als ik dan eens behoefte heb aan berichten uit andere bubbels, dan stap ik in de auto en rijd naar Eindhoven.

Het is 3-0 geworden voor PSV. Ze zijn landskampioen. Tenminste, wat betreft voetbal. Mannenvoetbal.