Columns > Een roltrap op het plein

Een roltrap op het plein

Op internet circuleert al jarenlang een filmpje over twee mensen op een roltrap. De roltrap houdt er plots mee op en de mensen op die trap zijn onthutst. ‘Ik ben al laat voor mijn afspraak’, bromt de vrouw. Ze zoekt in haar handtas tevergeefs naar haar mobiele telefoon. Of de meneer, een paar treden hogerop, misschien een telefoon bij zich heeft. Helaas. De man en vrouw gaan zitten op de roltrap en wachten op hulp.

De bewoners van een plein in Schijndel, ik ben een van hen, zaten dagenlang op zo’n kapotte roltrap. Bij wijze van metafoor dan.

 

Het is woensdagmiddag. De vuilnisophalers hebben ons plein aangedaan en verlosten ons van vele zakken vol plastic. Maar op deze woensdagmiddag liggen er nog een hoop. Niet de officiële plastic heroes-zakken, maar gewone doorzichtige zakken. Met plastic erin.

Aan tafel gaat het er bij mij thuis over. ‘Die doorzichtige zakken zitten vol netjes gescheiden plastic. Die kunnen we zo in officiële zakken doen’, zegt een van de gezinsleden. Een ander: ‘Als iemand van het plein dat ziet, dan denkt ie dat het ons afval is. Dan staan wij er mooi op’.

Na het eten zetten we koffie en kijken we televisie. De zakken blijven buiten liggen.

Het wordt donderdag. Een buurtbewoner belt aan. Of ik weet wat hieraan te doen is. Ik kom niet verder dan ‘We kunnen het melden bij de gemeente. Kwestie van foto maken en via de app Mijn Gemeente versturen.’ Of ik die app heb. Ja hoor. De foto wordt gemaakt, het bericht verstuurd.

Vrijdag. De zakken liggen er nog steeds. Een andere buurtbewoner spreekt me aan. ‘Ik hoorde dat jij bij de gemeente aan de bel trok. Heel goed van je’, zegt hij.

Zaterdag. Er wordt gebeld. Een dame dit keer, ook van het plein. ‘Ik dacht aan een appgroep. Dat we elkaar waarschuwen als er weer eens zoiets gebeurt.’ We geven onze 06-nummers, de buurtbewoonster zegt dankjewel en loopt naar huis. En passeert daarbij de zakken.

Zondag. ‘Het zijn er elf’, zegt een andere pleinbewoner. ‘Ik heb ze geteld.’

Zondagavond. ‘Ik help je wel’, zegt mijn dochter. We vullen onze officiële zakken met het afvalplastic en hangen ze aan de daarvoor bedachte haakjes aan de lantaarnpaal.

 

In het filmpje komt er uiteindelijk trouwens een monteur. Die stapt enkele etages lager op een roltrap, onderweg om de mensen uit hun benarde situatie te bevrijden. Maar ook zijn roltrap houdt ermee op.