Columns > Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam is een klotestad.

Ik kan het weten – toen ik ergens begin jaren tachtig een week of zes mijn rijbewijs had, moest ik voor een redactievergadering van een vakbondsblaadje ooit op de Rozengracht in De Jordaan zijn en toen besloot ik dat Amsterdam een stad is om te mijden. Een inwoner van die straat was het daar waarschijnlijk mee eens – ik reed een kleine butsje in zijn auto en de man schold me de huid vol.

Ik ben nu een betere chauffeur, maar Amsterdam is er sindsdien niet aardiger op geworden. Ondanks dat is mijn mededogen voor en medelijden met Amsterdammers gegroeid.

Want Amsterdammers, moet u weten, komen nergens. Ik woon in een dorp met pakweg vier restaurants, amper meer kroegen en geen Mediamarkt en dus moet ik nogal eens naar Veghel, Den Bosch, Eindhoven of elders. Ik kom nog eens ergens en daar leer ik van. Amsterdammers vinden alles in Amsterdam en hebben werkelijk geen idee dat de wereld buiten die stad bestaat.

Zo nu en dan druppelt er nieuws door van buiten en dan denken Amsterdammers dat ze Iets Moeten Ondernemen. Dan was er in Amerika een schofterige racistische moord, nota bene gepleegd door een politieman. Dat die man is ontslagen en gearresteerd werd en vast en zeker berecht wordt, het zou een teken kunnen zijn dat ook daar het rechtssysteem gelukkig nog werkt. Maar voor Amsterdammers doet dat er niet toe. Amsterdammers moeten demonstreren. Want, zo redeneren Amsterdammers: als wij het niet doen, dan doet niemand het. Want behalve Amsterdammers is er verder niemand.

 

U en ik, niet-Amsterdammers, weten dat het coronavirus in de hele wereld woedt. Deskundigen weten er nog niet het fijne van, maar adviseren om voorlopig een beetje afstand tot elkaar te houden. Die adviezen worden overgenomen door regeringen en burgemeesters. De inmiddels half overspannen zorgmedewerkers zijn er blij mee.

Maar Amsterdammers weten niet van honderdduizend coronadoden in de VS of van hoe erg het in Noordoost-Brabant is. Ze hebben geen idee waar Erp of Boekel liggen. Amsterdammers zijn namelijk druk met andere zaken.  Amsterdammers moeten de straat op en de burgemeester daar snapt dat helemaal.

 

Terwijl De Dam volliep met Amsterdammers die over een week dus een corona-explosie veroorzaakten, greep de locoburgemeester van Hilvarenbeek in omdat mensen in dat dorp de polonaise dansten. Op Twitter heb ik voorgesteld dat die loco binnenkort de huidige burgermoeder als waarnemer maar moet opvolgen.

Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Geen haar op het hoofd van die loco die dat overweegt.  Want, weet hij, Amsterdam is een klotestad.