Columns > Richard de Mos

Richard de Mos

Ik beken. Als iemand met bovengemiddelde bekendheid in Nederland me volgt op Twitter, dan streelt me dat. Een minister deed het ooit en het lukte me niet om er blasé over te doen. Als ik me voorstelde aan iemand zei ik nog net niet: ‘Ik ben Laurens van Voorst en minister Plasterk volgt me op Twitter’.

Dus toen Richard de Mos, de van corruptie verdachte oud-wethouder in Den Haag me een week of vier geleden ging volgen op datzelfde platform – ik voelde me als Lange Frans die ooit trots op de foto ging met Willen Holleeder. ‘Het mag dan een crimineel zijn, maar hij is wel mooi een BN-er.’

 

Sinds gisteren weet ik waarom De Mos contact zocht. Hij is ineens lijsstrekker van Code Oranje voor de verkiezingen van de Tweede Kamer en ik was dat ooit voor Provinciale Staten in Noord-Brabant.

Ik deed dat trouwens erg goed, want had bijna een halve zetel veroverd. Zoals ik daarna bekende bij Omroep Brabant: Code Oranje verleidde zo weinig kiezers, dat ik vermoed dat ik ze allemaal persoonlijk ken.

De Mos gaat tussen de drie en elf zetels halen, vermoedt Maurice de Hond. Ik denk dat de inschatting van De Hond net zo goed is als zijn Steve Jobs-scholen, zijn optreden in de Deventer Moordzaak en zijn voorspelling over de millenniumbug. Oftewel: van Code Oranje gaan we na maart 2021 niks meer horen.

Wat trouwens jammer is. Want Code Oranje wil de democratie versterken door inbreng, invloed, zeggenschap en verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de samenleving te leggen. Dat is een nobel streven en als raadslid in Meierijstad zet ik me daar onafgebroken voor in.

Geen idee wat je met dat streven in het nationaal parlement kunt trouwens. Maar daar gaat het nu niet over. Nu gaat het over Richard de Mos.

 

Richard de Mos maakte naam bij de PVV. Die partij is niet van vertrouwen in de samenleving, maar is van wantrouwen in delen van die samenleving. De PVV is van polariseren, woede, chaos, ophitsen, haat zaaien, verwijten zonder alternatieven en xenofobie. Allemaal dingen waar Code Oranje Noord-Brabant bij die mislukte campagne van 2019 niet van was.

Ik heb wat heen en weer geappt met iemand van Code Oranje en weet nu dat De Mos niet meer is zoals toen. Want, beste Laurens, hij was ooit een klimaatscepticus – maar heus, dat is hij niet meer. Dat hij ooit zijn cv vervalste, daar heeft ie spijt van. En die corruptiezaak, geloof Code Oranje: niks van aan. Van de PVV wil hij niks meer weten. Echt niks.

Mensen veranderen. Dus het zou zomaar kunnen dat De Mos ineens een weldenkend mens is geworden. En dat vervalsen van een cv – heeft u vroeger niet eens gespijbeld van school of iets anders gedaan dat eigenlijk niet mag? Nou dan! Wat betreft dat corruptieschandaal: iemand is pas schuldig als ie is veroordeeld.

 

Dus laten we allemaal op Code Oranje stemmen. Want de lijsttrekker vervalst geen cv’s meer, is verdacht maar heus niet schuldig, had schijt aan grote groepen in de samenleving maar nu niet meer en omarmt sinds een week of wat alles wat met duurzaamheid van doen heeft.

Wat hij over twee weken vindt, dat horen we dan wel.