Columns > Racisme. Met dank aan René Peters.

Racisme. Met dank aan René Peters.

 

We hadden het kunnen weten. Het rapport van de VN-commissie is via sociale media resoluut naar de prullenbak verwezen. Die fatsoensrakkers moeten zich niet zo aanstellen. Nederland is niet racistisch, Zwarte Piet is gewoon een leuke traditie en iedereen die anders beweert is een enorme zeikstraal. Of, iets beleefder geformuleerd, die heeft last van ‘politieke correctheid’. En mensen die politiek correct zijn, die zijn gevaarlijk.

Dat laatste heb ik overgetikt uit een column van René Peters. René is wethouder in Oss en schreef een stukje over discriminatie en racisme. Daar is hij tegen, schrijft hij. Maar voor Zwarte Piet maakt hij een uitzondering.

Zwarte Piet komt, soms samen met Sinterklaas, klaslokalen binnen en de donkere kinderen in die klassen voelen zich dan ongemakkelijk. En nee, dat fantaseer ik niet. Zwarte Piet is pijnlijk voor kinderen die, al dan niet ver weg, van Afrikaanse of Indonesische afkomst zijn. Kinderen die nog niet eens weten van de bewezen racistische oorsprong achter de traditie. Kinderen, die daar te jong voor zijn en tegelijkertijd wel drommels goed snappen en voelen dat hier een karikatuur wordt gemaakt van mensen die niet blank zijn. Knechten zijn. Domme knechten.

 

Ik had het er eens over met iemand van Surinaamse komaf. Hij weet nog goed hoe het in zijn jeugd in Brabant was. Het volgende citaat is niet letterlijk, maar dit was wat hij zo ongeveer zei: ‘Ik kreeg altijd een knoop in mijn maag als zo’n Zwarte Piet de klas binnenkwam. Vreselijk vond ik het. Ik was te jong om te beseffen wat er zo vreselijk was. Je keek naar de juf, hoopte dat zij in zou grijpen. Maar die vond het ook erg leuk. Het waren momenten van eenzaamheid.’

René heeft een gewiekste manier gevonden om de discussie in zijn voordeel te beslechten. In zijn column besluit hij dat hij tegen discriminatie en racisme is, met uitzondering van racistische dingen die te leuk zijn om af te schaffen. Hij noemt daarbij picknick in één adem met negerzoenen en Zwarte Piet. U weet best dat een picknick niks met racisme van doen heeft en dus, zo wil gewiekste René, denkt u dat het met Zwarte Piet net zo is.

Voor het geval u daar niet intrapt, heeft René nog een truc. Hij trekt de ‘politiek correct’- kaart. Dat gaat zo: als u iets racistisch vindt, dan trekt u volgens René de racismekaart en bent u politiek correct. Dat wilt u niet zijn, want politiek correct is ontzettend uit. Erger, het is volgens René gevaarlijk. Probeer niet, zoals ik deed, daarover in discussie te gaan. Ik geef even door wat René u dan toebijt: ‘U geeft het allerbeste bewijs van mijn gelijk. Dank u.’

 

De mensen die openlijk, bot en lomp racistische taal uitslaan – die zijn zo gevaarlijk niet. Ze doen het zo direct en vierkant, dat iedereen van verre ziet en ruikt dat het niet deugt. Echt gevaarlijk zijn de de mensen die redelijkheid uitstralen. Die wars zeggen te zijn van discriminatie en racisme en in één adem foute tradities verdedigen. Dat soort lieden moet u in de gaten houden.