Columns > We gaan Duurzamen

We gaan Duurzamen

Dan maar de vlucht naar voren. Niet wachten tot iemand mijn vakantiekiekjes op Facebook voorbij ziet komen en er een sneer ingooit. Dan maar zelf bekennen: in mei ga ik vliegen.

Dan nu de verzachtende omstandigheden. Ik vlieg gemiddeld maar één keer per vijf jaar en ben de vorige keer begonnen met compensatie. Bomen kopen. En ik beloof dat ik na het komend voorjaar – de reis gaat naar Marokko – voorlopig dichterbij huis blijf en het weer doe met de auto.

 

Nog een bekentenis. Ook zonder vliegreizen loop ik niet voorop als het gaat om duurzaamheid. Ik vervang binnenkort mijn (overigens idioot zuinige) diesel voor een minder schadelijke benzineauto, maar kies niet voor elektrisch. Te duur in aanschaf. En ik ben steeds fanatieker met het scheiden van afval, maar dat doe ik niet alleen vanwege het hogere doel – slecht scheiden kost me te veel geld. En dan is er nog mijn achtertuin. Prachtig strak, want vol stenen.

Ik doe het niet heel goed, want ik ben – als het om duurzaamheid gaat – een gemiddelde Nederlander. Ik ben en handel bewuster dan pakweg vijf jaar geleden, maar ben te gemakzuchtig, hedonistisch of materialistisch om ontzettend fanatiek mijn ecologische voetstap terug te brengen tot de afdruk van een kolibrie. Tussen droom en daad staan de Marokkaanse koningssteden en te veel andere leuke dingen.

 

Ik ben de Nederlander waarop overheden en milieuorganisaties hun pijlen zouden moeten richten. Waarbij ze me niet de maat nemen. Want dan ga ik al die slechte dingen voortaan stiekem doen. Wat ze wel moeten doen: me vertellen hoe leuk een vakantie in eigen land is, dat fanatiek afval scheiden een leuk spel is en ze moeten me komend voorjaar een kaartje sturen – ‘Zo leuk kan jouw achtertuin er ook uit zien’ met een foto van heesters, bloemen, vlinders en bijen. Ze moeten duurzaamheid gezellig maken.

‘Zullen we komend weekeinde gaan klaverjassen?’

– ‘Nee, we gaan Duurzamen! Wedstrijdje afval scheiden! En daarna gaan we steenbreken!’

‘Gezellig! Zullen we wat mensen uitnodigen die nog wat stimulans nodig hebben? Die nog slechter zijn op het gebied van duurzaamheid dan wij?’

– ‘Lijkt me leuk! Ik bel Rob Jetten! Stuur jij Ed Nijpels een mailtje?’