Columns > Trots op de boeren

Trots op de boeren

Ik ben trots op de boeren. Want er is geen beroepsgroep die het voor elkaar krijgt een positieve reputatie op te bouwen door zowat heel autorijdend Nederland de weg te versperren – en die daarmee in één klap de maximumsnelheid ver onder de 100 kilometer per uur brengt.

En er is geen beroepsgroep die het voor elkaar krijgt een reputatie te realiseren die zo ver afstaat van de werkelijkheid.

 

Nederlandse boeren zijn na die van het Verenigd Koninkrijk de best verdienende agrariërs van Europa, aldus een publicatie die ik op internet vond in het best betrouwbare dagblad Trouw. Dat niet alleen: hun inkomen wordt voor bijna een kwart betaald door u en mij – niet omdat we hun producten kopen, maar omdat ons belastinggeld via EU-subsidies naar de boeren gaat.

Er is geen private branche die zo vet wordt gesponsord door belastingbetalers dan die van de boeren. Of het nu om varkensboeren, rundveehouders, kippenboeren of akkerbouwers gaat – boeren zijn zowat in overheidsdienst en dus parttime ambtenaren.

Betaald worden dankzij politici, tekeergaan tegen politici en daar lof voor krijgen van behoorlijk wat politici. Knap.

 

En dan nu wat er met dat belastinggeld gebeurt. Over de bio-industrie is al zo veel gemopperd, laat ik het eens hebben over de akkerbouwers. Over wat ze met de bodem doen.

Ik mocht ooit voor de Provincie Noord-Brabant op pad om een zogeheten bodemcafé te leiden. Een zaaltje in West-Brabant met boeren, burgers en buitenlui. Wat ik daarvan opstak: meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen maken de bodem morsdood. Om aan terechte Europese normen te voldoen moet het met die rommel tenminste 60 % minder.

En die rommel is niet alleen kwalijk voor de rupsjes, kevertjes, vogels en micro-organismen, maar uiteindelijk ook voor de boeren zelf. Uiteindelijk levert zo’n dode bodem geen donder meer op en groeit er alleen wat er vooral niet moet groeien – plant-pathogene aaltjes (ik tik ook maar over wat deskundigen me influisterden) en schimmels. Uiteindelijk leidt het tot misoogsten en alle financiële ellende die daarbij hoort.

 

En dan nog zowat heel Nederland aan je zijde vinden. Dat is knap. Laten we trots zijn op onze boeren.