Columns > Roetveegcolumn

Roetveegcolumn

Volgens Shownieuws wil 95 procent van de Nederlanders dat zwarte piet blijft. Ik richt me in dit tekstje tot die vermeende 95 procent.

Er was een tijd dat 95 procent van de Nederlanders van mening was dat de aarde plat is. Dat het terecht was dat we overzeese gebieden veroverden en leegroofden. Dat we vermeende heksen op brandstapels gooiden. En dat we de ene eeuw protestanten en daarna weer katholieken verketterden.

Dat 95 procent iets wil of vindt, dat maakt dus niet zo enorm veel indruk. Er zijn de laatste jaren nogal wat malloten tot president gekozen door overweldigende meerderheden. Ze zijn er niet minder stupide om. Neem die van Brazilië.

 

Terug naar zwarte piet. Twee vragen aan u: 1. Waarom is dat toch zo enorm belangrijk voor u?; 2. Wat gaat er mis als zwarte piet een roetveegpiet wordt?

 

Ik heb die vragen vaker gesteld en kan alvast vertellen wat het antwoord op vraag 1 is: traditie. De voorstanders van zwarte piet zeggen dat ze hechten aan traditie.

Dat is opmerkelijk, want het feest is voor kinderen en die kinderen zijn nog zo kort op aarde dat ze geen of amper weet hebben van traditie. Maar dan nog: tot veertig jaar geleden was het traditie dat zowat iedereen op kerstavond in de kerk zat. Waar was u, afgelopen 24 december? Tot enkele tientallen jaren geleden waren Halloween en Valentijnsdag geen traditie en dat zijn ze nu wel. Tot een paar decennia geleden was de zondagsrust een traditie en nu gaat u op die dag shoppen. U bent nogal selectief als het om uw hang naar traditie gaat.

U gaat niet meer naar de nachtmis en zwarte piet wordt een roetveegpiet. Is dat nou zo erg?

 

Wat wel zo is: de tegenstanders van zwarte piet vinden dit fenomeen racistisch en daarmee verklaren ze u indirect tot racist. Dat is niet handig, niet aardig en niet waar. Ik geloof niet dat voorstanders van zwarte piet racisten zijn.

Wat ik wel weet, uit verhalen die mensen met een donkere huidskleur me vertelden: dat ze het als kind als pijnlijk hebben ervaren. Dat ze zich ongemakkelijk voelden als zwarte piet de klas binnen huppelde, nota bene in een ruimte waarin ze zich veilig en op hun gemak zouden moeten voelen.

(En voor wie nou gaat inbrengen dat in Suriname of op de Antillen ook zwarte pieten ronddansen: daar zijn donkere mensen geen minderheid en dus is er van dat ongemak geen sprake.)

 

Dat brengt me op mijn voorlopige conclusie. Zwarte piet is voor 99 van de 100 mensen oprecht niet racistisch bedoeld, maar wordt door nogal wat mensen met een donkere huidskleur wel zo gevoeld. En dan vraag ik aan die 95 procent: doet het nou echt zo’n pijn om die mensen tegemoet te komen? Maakt het voor de gelovige kindjes wat uit? Maakt het voor u wat uit?

 

U geeft er Nederland niet mee weg. U voert er de Sharia niet mee in. Papiamento wordt niet de landstaal. En Sinterklaas houdt gewoon zijn baard.