Columns > Niet in mijn achtertuin

Niet in mijn achtertuin

Als jonge journalist, ergens begin jaren tachtig, interviewde ik een bioloog die zich fel verzette tegen soorten die Niet Van Hier zijn. In Nederland hoorden louter Nederlandse bomen, heesters, struiken, bloemen en ook dieren. Dat vond ik in die tijd nogal xenofoob. Waar was die afkeer van buitenlandse flora en fauna nou voor nodig? Ze plegen toch geen aanslagen, die Mexicaanse cactussen en Amerikaanse eiken?

Naïef.

Ik sta, politiek correct als ik ben, enorm open voor wat er maar uit welk land ook komt – maar voor mij geldt sinds kort: ‘Not in my backyard’. En dat moet u zo letterlijk opvatten als maar mogelijk is. Want de buxusrups, helemaal afkomstig uit Oost-Azië, is neergestreken in mijn achtertuin en heeft daar zonder enig respect voor de lokale cultuur daar, al mijn buxus opgevreten.

De buxus is gisteren door een tuinman uit mijn tuin gehaald en vervangen door linocera. Die naam zegt u vast niks, maar in gewoon Nederlands heet dat kamperfoelie. Buxusrupsen blieven geen kamperfoelie, dus het zal met de plaag snel afgelopen zijn. Mijn overburen zijn gewaarschuwd. Daar staat de buxus er nog puik bij en ik gok dat ‘mijn’ rupsen met hun rammelende maagjes die kant op gaan.

 

Overigens hebben de buxuseigenaren de ellende aan zichzelf te danken. De buxus is net zo uitheems als de rupsen die de planten eten. Al komt de buxus naar verluidt uit Frankrijk en dat is wel wat minder ver weg dan Oost-Azië. De kamperfoelie is wel helemaal inheems, leert een snel onderzoekje op internet me.

Ik heb meteen even gekeken of de kans bestaat dat mijn kamperfoelie wordt opgegeten. Kwestie van ‘kamperfoelie eten’ intikken bij zoekmachine Google. En verdomd: de bloemen worden inderdaad gegeten. De eters komen niet uit Oost-Azië, maar zijn hier al. Ze zijn veel forser dan die rupsen en hebben dus ook grotere magen. Ze maken thee van de bloemen en de fijnproevers combineren kamperfoelie zelfs met boter, wijn of beignets.

De plant zorgt niet alleen voor bloemen, maar ook voor bessen. Die zijn giftig. Dat zal ze leren, die kamperfoelie-eters.