Columns > Juist nu

Juist nu

Een crisis breng het beste in mensen naar boven. Zangers en bijna-zangers verdringen zich voor de ingangen van verpleeghuizen om hun versies van Droomland door het dubbel glas te schreeuwen, er zijn bijna meer applaudisserende mensen voor ziekenhuizen dan er in die ziekenhuizen werken en zowat elke beroepsgroep laat in gratis (!) door de STER aangeboden zendtijd weten dat u en ik vol moeten houden en dat zij dat ook doen. En dat zij dóórgaan.

‘Juist nu.’

Hier en daar vragen directeuren van zorgcentra of het alsjeblieft wat minder mag met de optredens voor de deur. Dat de bewoners daar ook wel eens willen slapen.

Er is momenteel meer aanbod van hulp dan vraag. Of het zouden deugdelijke mondkapjes en een werkend vaccin moeten zijn – de vraag daarnaar is helaas nog altijd niet ingelost. Wel lief dat vrijwilligers massaal mondkapjes maken die aantoonbaar niet werken. Een maakster van flutkapjes zei in mijn regionale krant: ‘We gaan er toch mee door, want het geeft toch een veilig gevoel.’

Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar ondanks al dat goed bedoelde en hier en daar wat theatrale aanbod van hulp zijn er nog altijd groepen die niet de aandacht krijgen die ze verdienen. Andere groepen dus dan die van bijna overspannen zorgmedewerkers, thuiszittende basisscholieren en verpieterende bewoners van verpleeghuizen.

 

Ik vraag aandacht voor de mannen en vrouwen tussen, pak hem beet, 30 en 60 jaar. Die als het even kan thuis moeten werken en daar hun kinderen aan het schoolwerk moeten zetten en hun eigen ouders van onder het balkon motiveren en vragen of er nog een boodschap gedaan moet worden. ‘Koekjes voor het geval er toch iemand langskomt. Oké, regel ik.’ En die zich zorgen maken over behoud van inkomen en werk.

Voor mokkende senioren is er al jarenlang een politieke partij en die doet vanwege chronische interne strijd verder geen vlieg kwaad, maar serieus: wil iemand alsjeblieft eens omzien naar die basis die in Nederland de economie met mager succes draaiende houdt, die voor kinderen én ouders tegelijkertijd zorgt en die vanwege die drukte geen tijd heeft om te klagen? Omzien dus naar een groep die, anders dan een dame van 95 of een kind van 6, niet breekbaar en aaibaar genoeg oogt voor applaus of een aubade op de stoep? Die groep kan dat wel gebruiken.

Juist nu.