Columns > Halsema is een vrouw

Halsema is een vrouw

Stel nu dat Van der Laan nog leefde en dus ook nog burgemeester van Amsterdam was geweest. En dat hij die demonstratie ook had goedgekeurd en…

– Hij zou dat nooit hebben laten gebeuren.

 

Ssst. Stel. Stel dat onze Eberhard vanuit een intrinsieke overtuiging van het belang van het recht op demonstratie zou zeggen: laat de demonstranten tot ons komen. En hem kennende zou hij erbij hebben gezegd dat het zelfs een plein vol mensen mocht zijn die hun steun betuigen aan Trump of Baudet of complotdenkers die zeker menen te weten dat 5G onze gedachten overneemt.

– Waar wil je heen?

 

Stel. Stel, Van der Laan staat het toe en net als Halsema denkt ie dat er hooguit een paar honderd mensen komen. Die netjes anderhalve meter van elkaar uit de buurt blijven. En dan staat ie daar dus en ziet hoe het misgaat.

– Dat zou hij dus nooit hebben laten ge…

 

Stel!

– Oké. Stel.

 

Je zou het geweldig hebben gevonden. Deze man wijkt niet voor door corona aangewakkerde massahysterie. Deze man weet wat een democratie tot een democratie maakt. Hij komt zelfs kijken en legt later op televisie helder uit waarom het niet anders kon. Waarom ingrijpen tot escalatie had kunnen leiden. Je kijkt en luistert en je knikt.

– Welnee.

 

Jawel.

– Probeer je mij nou aan te praten dat ik een seksist ben? Dat ik Halsema’s optreden afkeur omdat ze een vrouw is?

 

Ik denk dat je haar gedrag afkeurt omdat het niet deugde. En dat je hetzelfde gedrag had geaccepteerd als het afkomstig was van een man.

– Dit is echt kul.

 

Ja?

– Ja. Wijvenpraat.