Columns > Een rondleiding door geen brouwerij

Een rondleiding door geen brouwerij

‘Hier wordt geen bier gebrouwen.’ Zo origineel begon een rondleiding door een brouwerij nog niet eerder. Of beter: een rondleiding door wat we dachten dat een brouwerij was.

 

Afgelopen zaterdag was ik met vrienden op de Abdij van Berne in Heeswijk. Dat bezoekje volgde op een lunch, een paar kilometer verderop. We hadden daar een arrangement besteld: lunchen in dat Dintherse eetcafé en dan naar de brouwerij in Heeswijk voor een rondleiding en proeverij. Na vier erg dik gesneden boterhammen – dat is mode, hompen brood – kregen we de rekening zonder rondleiding en proeverij. ‘Die betaalt u daar, op de abdij.’

 

‘Een arrangement? Nooit van gehoord.’ Gids Frans keek ons verbaasd aan. ‘Nee, met dat eetcafé hebben we geen deal. Rondleidingen boek je hier, nergens anders.’ Of we klaar waren voor die rondleiding. Dat waren we.

‘Hier wordt geen bier gebrouwen. Ja, we hebben wel bier. Maar dat wordt in België gebrouwen.’

Wat of dat bier dan met de abdij van Berne van doen had. ‘Omdat het volgens een recept van deze abdij is, van wel 900 jaar geleden.’ Of mensen dat tegenwoordig nog lekker vinden, bierrecepten van negen eeuwen geleden. ‘Nee. Niet te drinken. En dus hebben we dat bier niet laten brouwen.’ In plaats daarvan wordt er daar in Heeswijk nu bier aangevoerd van een bevriende Vlaamse abdij en daar plakt iemand er etiketten op die doen vermoeden dat het gerstenat wat te maken heeft met broeders in Heeswijk-Dinther.

 

En toen kon de rondleiding beginnen. We wandelden langs een kruiden- en groentetuin die vroeger werd gebruikt om de Norbertijnen van eten te voorzien. ‘Maar nu niet meer.’ Langs palen waar wel eens hop omhoog groeit. ‘Als het rijp is, gooien we het weg. Wat moeten we er anders mee?’ Vandaar naar een drukkerij. ‘Die is inmiddels dicht.’ En toen naar de abdij. ‘Dit is de kapittelzaal. Hier moesten broeders om vergiffenis vragen als ze een overtreding hadden begaan. Maar dat gebeurt niet meer.’

Tot slot de proeverij. We moesten langzaam drinken. Want abdijbier, geen pils. Gids Frans legde nog eens uit waarom de Abdij van Berne niet zelf brouwt. ‘Waarom zouden we hier bier gaan brouwen als we het ergens anders kunnen kopen?’

 

Toen onze glazen leeg waren, fietsten we naar huis. Onderweg bedachten we Schijndelse chocoladebollen en dat we die dan kochten bij bakkerij De Groot in Den Bosch. Schijndels bronwater, gekocht bij Spa. Schijndelse Chateauneuf du Pape, in dozen van twaalf uit Zuid-Frankrijk aangerukt. En dat de lunchrooms in ons dorp hompen brood verkochten in combinatie met toegang tot het Rijksmuseum. Waarbij u dat toegangskaartje wel daar in Amsterdam moet kopen.