Columns > Een nieuwe traditie

Een nieuwe traditie

Zwarte Piet is traditie. Want is doorgegeven van de ene generatie op de andere.

Maar als we dan toch tradities willen behouden: waarom dreigen zwarte pieten vandaag de dag nooit meer met de roe? Waarom hebben we die traditie zonder enig opstootje laten verdwijnen? En nog eens wat: waarom dreigen sinterklazen nooit meer een ronduit vervelend kind in de zak te stoppen en mee naar Spanje te nemen?

We zijn nogal selectief met het opgeven van tradities, lijkt het.

 

Waarom bevallen steeds minder vrouwen thuis? De thuisbevalling was toch een typisch Nederlandse traditie? Die moeten we toch behouden?

Waarom ruilden we zonder enig protest de gulden in voor de euro?

Waarom nemen we zo snel buitenlandse rariteiten over en maken we ze gemakzuchtig tot Nederlandse tradities: Valentijnsdag, Halloween, Black Friday en – binnen nu en een jaar of drie – Singles Day?

Waarom verklaren we nieuwe commerciële ideeën ook nog eens razendsnel tot tradities? Zoals de Nieuwjaarsduik. Waar dan mutsen van een rookworstenfabriek bij horen.

Waarom gaan we niet meer op 24 december met zijn allen naar de nachtmis? En dan bij thuiskomst koffie en worstenbrood. Nou ja, in Brabant dan.

Waarom gaan we door met het uitstoten van CO2 (ja, ik ook) en accepteren we dat we daardoor de o zo typische Nederlandse traditionele Elfstedentocht nooit meer meemaken?

Waarom lieten we de traditie van het wallenlopen door de gemeente Amsterdam afpakken?

Waarom doen we niet meer aan bermtoerisme?

Waarom laten we roodbont en zwartbont vervangen door steeds meer bruine vleeskoeien?

Waarom verbranden we geen heksen meer?

Waarom lieten we velden vol wuivend graan vervangen door hoge muren van statisch mais?

Waarom nemen we geen contant geld meer mee om geld te gooien in het schuddende bakje van de draaiorgelmuzikanten? En waarom maken we zo een eind aan het draaiorgel?

Waarom laten we door datzelfde gebrek aan munten de oer-Nederlandse automatiek teloorgaan?

Waarom maakten we van De Chinees een soort van Nederlands erfgoed en nemen we er nu massaal en zonder Malieveld-protesten weer afscheid van?

Waarom sparen we geen zegeltjes meer?

 

Waarom erkennen we niet dat het omarmen en net zo gemakkelijk weer afschaffen van tradities een Nederlandse traditie is?