Columns > De neuzenoorlog van Gent

De neuzenoorlog van Gent

Wat tijdens de free walking tour door de binnenstad van Gent al snel duidelijk wordt: Brugge is voor Gent wat Amsterdam is voor Rotterdam. We worden op een zonnige zaterdagmiddag rondgeleid door Tatjana en ja – die komt inderdaad uit Rusland. Maar ze spreekt sappig Vlaams als een echte Vlaming. En vertelt dat Brugge is verpest door het toerisme en dat wij dus een goede keuze hebben gemaakt voor ons weekeindje uit.

Tatjana doet een klein beetje aan historische verhandelingen en heel veel aan anekdotes. Zo horen we al wandelend over het gedoe rond de Gentse Neuzenoorlog.

 

Het duurt even voor ik het in de gaten heb. Voor het tot me doordringt dat het verhaal van de Gentse Neuzenoorlog zich niet afspeelt tijdens de Middeleeuwen, de tachtigjarige oorlog of de Industriële Revolutie. Dat het zo lang duurt voor ik besef wanneer de Gentse Neuzenoorlog plaatshad, komt door het verhaal zelf.

De Gentse Neuzenoorlog gaat over twee Gentenaren die met veel passie op identieke wijze kegelvormige snoepjes maken. Die verkopen ze als Gentse Neuzen vanachter stands op de Groentenmarkt in het centrum van de meeste indrukwekkende renaissancestad van de lage landen.

De concurrentie is hevig en verleidt de marktlieden ertoe ruzie met elkaar te maken. Zo beweert de ene koopman dat de ander rommel verkoopt. Waarna de ander roept dat die ene niks meer is dan ‘stront in twee schoenen’. Er wordt gevochten. De lokale handhavers grijpen in en de burgemeester komt eraan te pas. Die besluit dat de ene kraam ver verwijderd moet zijn van de ander.

Wat u net las had een prachtig historisch relaas kunnen zijn uit 1480. Of 1590. 1870 wellicht.

Maar het verhaal is vijf maanden oud. Toen werd de ene marktkoopman gesommeerd om zo’n vijftig meter afstand te houden tot de ander. En net toen het leek dat daarmee een soort van gewapende vrede was getekend, nam de verkoopassistente van verkoper 1 ontslag.

Mag u raden waar ze een nieuwe baan vond.