Columns > De coolste aap

De coolste aap

Dat was natuurlijk stom van H&M. Een donker jochie op de foto zetten met een shirt aan met deze tekst: ‘The coolest monkey of the jungle’. Kan het racistischer?

Ik stel me de fotoshoot voor. Een berg truien met koddige teksten en een hoop kinderen, trots naar voren geschoven door ijdele of op geld beluste papa’s, mama’s en misschien zelfs managers. Witte kinderen en donkere kinderen. Truien worden willekeurig uitgedeeld. En ineens staat daar dat donkere kind voor de camera. Met die trui. Met die tekst. ‘De coolste aap van de jungle’.

De man van het reclamebureau kijkt naar het kind en denkt even na. Dan zegt hij: ‘Dit wordt een rel. Donker kind met tekst over aap en oerwoud. Leuk. Publiciteit’. Of hij zegt: ‘Leuk joch. Leuke trui’. Optie drie: ‘Leuk joch. Leuke trui. Maar o jee, ligt dit niet gevoelig? Van de andere kant: de foto niet maken, is dát juist niet racistisch? Waarom mag elk kind deze trui aan, behalve een donker kind?’

Ik gok en hoop vooral dat de derde optie het dichtst bij de waarheid ligt.

 

In 1975 kwam de speelfilm Jesus Christ Superstar uit en daarin komen nogal wat apostelen voorbij. Eentje is er echt fout, want die verraadt Jezus. Judas. En juist Judas wordt gespeeld door een zwarte acteur. De apostelen die best deugen, zijn wit. Allemaal.

De regisseur was zich ervan bewust. Hij twijfelde of hij dat wel moest doen, een zwarte acteur de slechterik laten spelen. Hij deed het. Want, legde hij destijds uit in een interview: ‘Bij de casting was hij gewoon de beste. Moest ik hem weigeren omdat ie zwart is? Zou dát niet discriminerend zijn geweest?’ Prima antwoord. Wat ook prima is: het werd destijds geen rel.

Veertig jaar later zorgt een donker kind in een trui met een tekst over een oerwoud en een aap voor een hoop stampei. The Weeknd zette meteen de samenwerking met H&M stop. Want diep beledigd. Twee vragen borrelden meteen bij me op, toen ik daarvan hoorde. 1. Waarom besloot The Weeknd dat hij zich beledigd moet voelen? En, nog belangrijker: 2. Wie is dat, The Weeknd?