Columns > De broer van Guus

De broer van Guus

Marc Meeuwis is de broer van Guus en dat zie je zo. Dinsdag sprak hij op een bijeenkomst van de politieke partij Lokaal Tilburg. Over citymarketing ging het. Dat is zijn vak: het verkopen van de city Tilburg.

Ik zat op rij twee en vroeg me af hoe het is om de broer van te zijn. En er dan ook nog sprekend op te lijken. Dat iedereen je steeds vraagt of jij het bent, de broer van. En dat je daar dan pissig van wordt. Omdat je zelf ook iemand bent. Omdat je zelf ook iets kan.

Desnoods Tilburg verkopen.

Ik zat dat allemaal te denken, terwijl Marc tevergeefs probeerde een PowerPoint van zijn laptop naar een groot scherm te sturen. De moderator besloot de aankondiging van Marc daarom wat te verlengen. ‘Hij is de broer van Guus Meeuwis’, zei de dagvoorzitter. Ik besloot dat Marc dat vreselijk vindt, die aankondiging.

Jakob Dylan is de zoon van Bob Dylan en deed ooit wat in de muziek. Zodra een journalist hem iets over zijn vader vroeg, was het interview afgelopen. De zoon van Bob liep dan weg. Marc liep niet weg. Marc besloot het zonder PowerPoint te doen.

 

Wie wat wilde weten over de verkoop van Tilburg, moest even wachten. Want Marc ging eerst zichzelf voorstellen. Dat duurde vijf minuten. Zolang duurt het hem om te vertellen dat hij tijdens zijn studententijd met broer Guus een bandje oprichtte. En dat die band doorbrak. Dat hij hoopte op een optreden bij Telekids, maar dat ‘Dit is de nacht’ ineens op nummer één stond. En dat hij van het geld dat hij met die band verdiende een kroeg kon kopen. Die kroeg heette Vagant, net als de band. En dat hij daarna nog dingen voor Guus bleef doen, zoals de concertreeks in het PSV-stadion. Bedenksel van Marc.

Het gaat goed met de citymarketing van Tilburg, vertelde de broer van Guus daarna. Dat komt omdat de broer van Guus aan de gemeente Eindhoven had gevraagd hoe ze het daar toch flikken. En nu werken ze met hetzelfde bureau als daar in Eindhoven. En het mag dan wel geweldig gaan, het kan nog beter. Wisten wij bijvoorbeeld dat Tilburgse studenten bij voorkeur hun opleiding volgen in Den Bosch, Eindhoven of Breda. ‘Dus we moeten er aan werken dat ze in Tilburg blijven.’

Marc woont zelf sinds zijn studie in Tilburg. Dat was leuk toen, als student een nieuwe stad ontdekken. Zijn broer kan het beamen. Die deed hetzelfde.